Echografie

Wat is echografie?

Echografie is een belangrijk hulpmiddel bij het vaststellen van de diagnose van een blessure. Deze techniek maakt het tot op zekere hoogte mogelijk om de binnenkant van het lichaam te bekijken. Dat gebeurt door middel van geluidgolven die door uw lichaam gestuurd worden en weer teruggekaatst worden. Dankzij het verschil tussen de hardere en zachtere structuren wordt er via de computer een beeld gevormd van de betreffende plek.

Aan de hand daarvan kan de behandelaar via een scherm de situatie analyseren en zien of er schade is aan bijvoorbeeld spieren of pezen. Een echografisch onderzoek is doorgaans een aanvulling op het fysieke onderzoek door de fysiotherapeut.

Hoe ziet een behandeling met echografie eruit?

Een belangrijk voordeel van echografie is dat het voor u als patiënt een comfortabele en pijnloze manier van onderzoek is. Bij een echografisch onderzoek maakt de fysiotherapeut gebruik van een ‘probe’, die hij of zij als een soort camera over uw lichaam beweegt. Dit levert op het computerscherm een nauwkeurig beeld op van de situatie op de betreffende plek. Uw therapeut kan goed zien of er bijvoorbeeld sprake is van scheuren in spieren en/of pezen. Tijdens het scannen met de probe kan uw therapeut u al vertellen wat er zichtbaar is.

Voor welke blessures kan echografie toegepast worden?

Echografie is een effectief hulpmiddel bij het vaststellen van uiteenlopende soorten blessures. Daarbij gaat het onder meer om de volgende gevallen:

  • Spieren: scheuren of littekens
  • Pezen: ontsteking, scheuren of verkalking
  • Kraakbeen: artrose of losse stukjes
  • Botten: breuken
  • Slijmbeurs: ontstekingen of vochtophoping
  • Gewrichtsbanden: scheuren of verrekkingen
  • Meniscus: scheuren en andere beschadigingen